Sunday, May 1, 2016

Apropiere

Moto: Lucrurile din oglinda sunt mai aproape decat par.
Adevar si in acelasi timp avertisment scris pe unele oglinzi retrovizoare pentru a atrage atentia conducatorului auto asupra pericolului subestimarii distantelor in trafic.

Adaug: deseori si viteza de deplasare este mai mare decat crezi. Daca nu iei o decizie rapida si nu actionezi hotarat in modul cel mai adecvat conditiilor de trafic, risti sa boom... impact! Prea tarziu... daca ai supravietuit, aduna-te frumos si data viitoare fii mai atent!

Mergem inainte, fiecare pe banda noastra, mai cuminte sau mai aventuros, mai atent sau mai distrat, mai agresiv sau mai generos. Sub influenta perceptiei asupra importantei raportului timp-destinatie, apasam uneori pedala de acceleratie prea tare si ne trezim ca franam apoi brusc. Uneori prea tarziu. Alteori prea devreme. Sau poate deloc. Mizam pe faptul ca agresivitatea noastra ne va proteja, ca ceilalti participanti la trafic se vor feri pur si simplu din calea noastra. Ne credem invincibili, ne bazam pe calitatea caroseriei in care am investit sau pe steaua norocoasa care ne protejeaza de cand am venit pe lume.

In general, singuri in masina suntem in acelasi timp mai relaxati si mai curajosi. De cate ori este cineva langa noi, in functie de cat este de important(a), ne ajustam stilul de sofat. Devenim fie mai teribilisti sau mai distrasi din cauza emotiilor, fie mai prudenti in faza matura, cautand sa ne protejam pasagerii. In orice caz, responsabilitatea fata de cei care ne insotesc e mare si, constient sau inconstient, facem tot ce sta in puterea noastra sa ii ducem in siguranta la destinatie.

Uneori mergem in tandem cu alte vehicole. Motocicilistii fac asta frecvent la drum lung, intr-un dans fascinant ce tinde spre perfectiune - vital in cazul lor, cand protectia la impact este practic nula. Ei se avanta in trafic cu inima intr-o mana, iar cu cealalta intinsa probabil catre Dumnezeu...

Cert este ca un sofer bun se descurca magistral in orice conditii de trafic daca imbina relaxare, incredere, atentie, experienta si fler. In timp invata sa evalueze corect cat de aproape sunt si cu ce viteza se deplaseaza ceilalti participanti la trafic, alaturi de care e o placere sa conduca in tandem si de care e bine sa se indeparteze - pentru ca merg fie periculos, fie inconstant, fie prea incet sau prea repede fata de planurile sale de drum.

Tot in timp, soferul se obisnuieste cu pasagerii si este el insusi (sau ea insasi) alaturi de ei. Mai mult decat atat, pe cei mai importanti ajunge sa ii poarte in suflet chiar si atunci cand nu sunt fizic in masina, iar ei protejeaza in felul acesta de propria tendinta spre inconstienta sau teribilism. Cu cat pasagerii sunt mai dragi si mai numerosi, soferul devine mai rabdator, mai generos si mai responsabil.

Uneori se intampla accidente, mai usoare sau mai grave. Alteori doar sperieturi, semnale de alarma care spun 'data viitoare...!...'. Secretul pentru a merge mai departe este sa nu dai vina pe ceilalti si sa te urci hotarat inapoi la volan, cat mai curand - relaxat si increzator, mai atent dar si mai intelept.

Ar mai fi multe de spus despre condus, dar astazi ma opresc aici, cu o concluzie si o invitatie: cam la fel ne deplasam si... prin viata!... Asa ca o sa va rog sa recititi de la inceput, de data asta din perspectiva mai generala... si sa va ganditi la faptul ca va priviti in oglinda in fiecare dimineata!


No comments:

Post a Comment