Regulile lui Peter - R.P.R.

REGULI PENTRU REZOLVAREA PROBLEMELOR REALE
de Peter Gluck

Motto: “Gandesc- deci exist. Decid- deci traiesc” Peter Gluck
1. NU exista probleme izolate, singulare- ele vin intotdeauna in grupuri dinamice.

2. NU exista solutii definitive pentru adevaratele probleme mari, acestea trebuie rezolvate si re-rezolvate mereu.

3. NU rezolvarea propriu-zisa a problemei, ci definirea ei este faza critica, decisiva.

4. NU datele necunoscute, ci cele cunoscute si inselatoare sunt principalul obstacol pentru a ajunge la solutie.

5. NU ceea ce stim, ci ceea ce NU stim este mai important pentru rezolvarea problemelor.

6. NU efectul principal dorit, ci efectele secundare, nedorite decid in cele in cele mai multe cazuri daca o solutie va fi implementata.

7. NU toate problemele au o solutie completa, adevarata.

8. NU solutiile care par perfecte de la inceput ci cele care sunt foarte perfectibile sunt cele mai bune in multe cazuri.

9. NU solutiile deosebite, stralucite, spectaculare ci cele elaborate, realizate cu dificultati si efort si cu multa rabdare sunt cele mai valoroase si au cea mai mare arie de aplicabilitate.

10. NU solutiile care sunt logice si perfect rationale ci cele care sunt potrivite cu sentimentele utilizatorilor potentiali , chiar daca sunt ilogice, au sansele cele mai mari de implementare rapida.

11. NU calitatea solutiei ci viteza implementarii sale este factorul decisiv pentru acceptare in multe cazuri. Poate fi mai bine sa ai o solutie partiala aplicata repede decat o solutie aproape perfecta, dar inceata.

12. NU intotdeauna orele lungi de munca si eforturile sustinute, ci relaxarea, munca de placere, distractia ne duc pe calea cea mai buna pentru obtinerea de solutii pentru problemele ingrozitor de dificile.

13.NU problemele noastre proprii ci problemele altor oameni le rezolvam cu mai mult curaj si creativitate.

14. NU solutiile elaborate de noi insine, ci cele imprumutate, cumparate sau furate de la altii sunt acceptate si implementate mai usor.

15. NU intarirea punctelor noastre forte ci limitarea slabiciunilor noastre omenesti este mai utila pentru rezolvarea eficienta a problemelor.

16. NU planificarea foarte grijulie, perfecta ci asumarea inteligenta a riscurilor si luarea de decizii curajoase sunt cheile practice pentru rezolvarea cu success  a problemelor.

17. NU intotdeauna problemele existente, reale ci de multe ori cele fictive, imaginare sunt mai greu de rezolvat.

18. NU accepta niciodata premizele problemei asa cum apar ele ci schimba-le cu curaj si hotarare - atat cat este necesar si posibil. 

19.. NU te opri niciodata la prima solutie, ci cauta mereu alternative.

Insa pentru maiestrii avansati in rezolvarea problemelor exista o
SUPER REGULA- CEA mai importanta ca toate:

20. NU aplicarea inteleapta a acestor reguli, ci gasirea exceptiilor specifice fata de ele este adevarata mare arta a rezolvarii problemelor.


Cateva observatii necesare:


1) Aceste reguli NU se refera la problemele matematice ci la cele din viata reala, profesionala si personala. Sunt pentru probleme practice care au nevoie de solutii.


2) Toate aceste reguli folosesc potentialul cuvantului magic NU pentru realizarea unor abordari conforme cu natura, cu alte cuvinte pentru a infrunta existenta cu propriile sale arme.
Regulile Nr. 1 si 2 includ absenta a ceva daunator, de examplu a ideilor care ar putea impiedica gasirea unei solutii bune.
Regulile Nr. 3 – 12 sunt bazate pe surpriza, ceva neasteptat se va intampla; sau trebuie sa facem noi ca sa se intample si asta fiindca problemele NU pot fi invinse prin gandirea obisnuita- cea care (vorba lui Einstein) le-a generat.
Ultimele doua reguli interzic realizarea unor actiuni inutile sau gresite.
Numai practica va poate demonstra utilitatea si aplicabilitatea acestor reguli.


3) Regulile NU sunt aranjate in ordinea descoperirii lor- Nr. 3 este cea mai veche si cunoscuta- e ca un proverb. Ele NU sunt aranjate nici in ordinea importantei lor- Nr. 13 este cea mai importanta fiindca ne permite sa redefinim pragmatic problemele foarte scarnave, intratabile sau de-a dreptul irezolvabile ca: “probleme pe care pot fi rezolvate numai dupa modificarea radicala a premizelor lor”
Aici este marea diferenta intre problemele matematice si cele din viata reala.
Regulile NU sunt aranjate nici dupa gradul de dificultate fiindca acesta depinde de problema tratata.


4) Lista acestor reguli NU este inchisa si voi incerca sa gasesc reguli noi sau voi accepta propunerile voastre- cu conditia prezentei cuvantului magic NU in ele.


5) Aceste reguli NU au pretentia de a fi ca “Cele 10 porunci” ci ele trebuie utilizate in mod flexibil si creativ, combinate, succesiv sau alternativ, adaptate la particularitatile problemei de rezolvat.


6) Aceste reguli NU au nici pretentia de a fi perfecte sau definitive. Pot fi in parte redundante, ansamblul lor este si oarecum repetitiv. Exista chiar si contradictii intre cateva dintre acesta reguli. Dar exact asa este si existenta noastra, cea care ne furnizeaza problemele. Caracterul lor deschis si perfectibilitatea sunt de fapt avantaje operationale, nu puncte slabe.


7) Aceste reguli sunt bazate pe experienta si gandirea mea si pe o serie de evenimente in stil de revelatii. Dar, credeti-ma, ele NU sunt opera unui amator, am studiat carti si articole pe tema rezolvarii problemelor si a problemelogiei aplicate si am colectionat (mai) toate vorbele intelepte despre probleme si solutii. Ceea ce am invatat din toate acestea este aici in forma purificata si condensata.


8) Aceste reguli NU incerca sa fie o teorie a rezolvarii problemelor ci sunt destinate aplicatiilor practice. Filozofia rezolvarii problemelor este o sarcina nobila de o covarsitoare importanta- dar una diferita.


9) Draga cititorule! Tu NU poti utiliza regulile mele de rezolvare a problemelor. Dar ti le daruiesc cu placere, din toata inima. Atunci cand ele vor deveni regulile tale proprii, vei fi tot mai surprins de eficienta lor.

Istoric

Ani de zile, in raposata revista on-line Info Kappa, (09.07.2002- 10.01.2011, e-imbalsamata la http://ri.kappa.ro/ ) am tot promis cititorilor ca le voi spune cum trebuie rezolvate problemele reale.

Am prezentat pe parcurs mai multe reguli pentru rezolvarea lor. Am scris mult despre principiile pe care se bazeaza acestea - pe interesantitatea inerenta, infinita, a lumii, pe preponderenta lui NU fata de DA, pe modurile de gandire conform clasificarii mele (Info Kappa No.192), pe abordarea pragmatica etc. Dar NU am reusit sa le pun pe toate laolalta intr-o forma logica si estetica.

Asta mi-a reusit doar recent pe noul meu blog Ego Out, in limba engleza: http://egooutpeters.blogspot.com/2011/03/my-rules-of-problem-solving.html

Obisnuiesc sa-mi tin promisiunile, asa ca prin bunavointa si cu ajutorul prietenei mele Gina- si pe blogul ei- va ofer Regulile in limba romana. Prima varianta (cu 14 reguli) a aparut in martie si de atunci, asa cum am promis, le-am imbogatit cu contributiile voastre si cu propria experienta. Astazi (iunie 2011) am ajuns la 19 reguli si voi continua sa le dezvolt.

Va multumesc,

Peter Gluck

No comments:

Post a Comment